Thursday, 6 February 2014

De Tchibotas met extra's

De avond dat ik vriendlief zijn nieuwe boodschappentas wilde overhandigen, bleek dat hij óók een cadeautje voor mij had. Sterker nog, hij had óók een boodschappentas voor mij gekocht! Wat voelen we elkaar toch goed aan ;). Die van mij was er alleen eentje in de vorm van losse lapjes, hij had namelijk bij de Tchibo (soort van Xenos, maar dan met steeds wisselende collectie) onderstaande naaiset gekocht. Zalig, naaien zonder het knipwerk vooraf! 


En wat een heerlijke, coordinerende kleurtjes en patroontjes, ik word er helemaal vrolijk van als ik ernaar kijk. De handleiding die erbij zat heb ik aan de kant gelegd, want hoewel er een voering bij zat, werd de tas niet omkeerbaar gemaakt, maar met naden aan de binnenkant. En dat wilde ik niet, want ik had een plannetje. Ik wilde er een extra uitdaging aan toevoegen, namelijk een zakje in de voering, voor sleutels enzo. En ik had bedacht, dat als ik dat op de Piekeboe-manier (gezien op de blog van Eloleo) zou doen, dan zou ik de tas misschien ook wel opvouwbaar kunnen maken. Moest ik natuurlijk wel nog een bijpassend lapje stof vinden. En dat vond ik toevallig in de vorm van een theedoek bij de Ikea! (Superschattige stofjes, daar ga ik nog eens iets leuks van maken. Ik kon me natuurlijk niet inhouden en heb twee verschillende sets gekocht.)

Om de tas omkeerbaar te maken heb ik deze handleiding van Happy in Red gebruikt. En dan, omdat ik lui ben, het keergat niet in de bodem van de voering gemaakt, maar aan de bovenrand, bij het vaststikken van de hengsels. Dat kun je het keergat meteen dichtstikken als je de bovenrand nog eens langsstikt, en hoef je niets met de hand te doen, zoals iemand opmerkte in de comments van de handleiding. Het resultaat:

Links, de Tchibotas. En als je hem binnenstebuiten keert, een soort van Piekeboe (ik wilde geen knopen, want dat leek me onhandig voor een binnenzak). De tas was niet heel moeilijk te maken. Alleen het opnaaien van het roze sierbandje ging de eerste keer helemaal niet goed. Het ding is rekbaar en flubberde alle kanten op, waardoor hij schots en scheef over de tas liep. Helemaal uitgehaald en opnieuw begonnen, met extra veel speldjes. Ik heb gemerkt, dat vaak als ik iets naai wat helemaal begint te kreukelen of plooien of verschuiven, ik beter wat meer spelden kan gebruiken en de spelden ook beter dwars op de te naaien naad kan spelden. Dan wordt de stof minder vervormd door de spelden. 

Het zakje maken ging ook best goed. Eerst plooide de stof best wel in de hoekjes van de opening, hoewel ik ze helemaal had ingeknipt. Verder en ik zou de stiksels kapotknippen. Waarschijnlijk heb ik de hoekjes een beetje te rond genaaid in plaats van mooi hoekig, ofzo. In ieder geval kon ik de plooien redelijk goed wegstrijken en bij het rondomstikken van de opening waren ze helemaal verdwenen. 

En dan natuurlijk de hamvraag: kan-ie inderdaad opgevouwen worden in het binnenzakje? Niet zo evident, want ik had het zakje wat kleiner gemaakt dan in de handleiding en bovendien is mijn tas gevoerd. Maar gelukkig: 


Dat is wat er dan van overblijft. Ideaal om altijd mee in m'n grote tas mee te nemen, voor als ik weer eens teveel boodschappen heb gedaan, of om aan al die plastic tasjes bij het winkelen te ontkomen. En met dank aan de theedoek van de Ikea ziet het er opgevouwen ook nog steeds leuk uit. 

1 comment:

  1. Ik vind het een erg leuke en creatief gemaakte tas.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...